top of page

Flytende vs kremet honning

Oppdatert: 27. okt. 2023

Konsistensen på honning påvirkes av sukkerartene i nektaren som biene sanker.

Honning består av mange forskjellige sukkerarter, hovedsakelig fruktose og glukose.

Disse sukkerartene har forskjellige krystalliserings egenskaper. Noen krystalliserer ikke i det hele tatt (fruktose), mens for eksempel glukose kan krystallisere veldig raskt.


Dersom honningen får krystallisere ukontrollert vil det dannes store og grove krystaller i honningen og vi kan se og kjenne krystallene. Vi vil få en annen opplevelse av honningen når vi spiser den.

I mange land er det et kvalitetstegn at honningen korner seg, og de har ikke for vane å «styre krystalliseringen» til en kremet konsistens slik vi gjør i Norge.


Temperatur viktig

Dannelsen av glukosekrystallene er avhengig av flere forhold. Blant annet er temperatur en viktig faktor. Jo lavere temperatur, jo raskere går krystalliseringsprosessen. Vi anbefaler derfor å oppbevare flytende honning på et varmt sted, feks i nærheten av komfyr/koketopp. Flytende honning kan også settes i fryseren for å forsinke prosessen.


Dersom honningen korner seg kan den smeltes i vannbad eller i ovnen på 37-40°C.

Forholdet mellom fruktose og glukose er avgjørende

Forholdet mellom mengden glukose og fruktose er også med på å påvirke krystalliseringsprosessen. Er det mer glukose enn fruktose vil honningen spontankrystallisere. Er det mer fruktose enn glukose holder honningen seg flytende.


Akasiehonning vil kunne holde seg flytende i mange år på grunn av det høye fruktoseinnholdet i akasieblomstens nektar.


I de fleste tilfeller vil norsk honning spontankrystalliseres pga den naturlige sammensetningen av sukkerarter i nektaren i den norske floraen (mer glukosen enn fruktose). Av norsk honning er det hovedsakelig bare klokkelyng- og blåbærlyng honning som holder seg flytende over tid.
Vi skaper kremet, finkrystallisert honning

«Rett krystallisering» gir en glatt og god konsistens og er et viktig kvalitetstegn. Vi «rører» honningen under kontrollerte betingelser. Vi følger nøye med og styrer krystalliseringsprosessen slik at vi skaper finkrystallisert honning med fløyelsesmyk, glatt og kremet konsistens.


Honning, uansett konsistens, er holdbar i mange år!

Lyst til å prøve årets ferske honning som også går inn i produktene? Du finner info om den i nettbutikken. *Merk: Vi sender ikke - må hentes på utleveringssteder eller kjøpes hos utvalgte forhandlere som f.eks. Sunkost i Drammen.
134 visninger0 kommentarer

Comentários


bottom of page