top of page

Hvorfor får vi rynker?

Oppdatert: 9. apr.

Aldring er en naturlig og kontinuerlig prosess som normalt starter allerede fra 20-årsalderen. Huden går gjennom endringer; rynker og fine linjer kommer naturlig.Hudens oppbygging

Huden består av tre lag: overhuden, lærhuden og underhuden.

Hudoverflaten (overhuden) fornyes ca én gang i måneden (gamle hudceller og blir erstattet av nye).

Lærhuden ligger under overhuden og inneholder et nettverk med fibriller (små tråder). Elastinfibriller gjør huden elastisk, og kollagenfibriller holder huden sammen. Kollagen er et protein som gir huden styrke og strammer den. Mellom fibrillene er det blant annet hyaluronsyre som spiller en stor rolle i hudens evne til å binde til seg vann
Hvorfor får vi rynker?

Rynker er en del av hudens naturlige aldring og alle vil oppleve dette i større eller mindre grad. Når vi blir eldre dannes ikke nye hudceller like raskt og det ytre hudlaget blir tynnere. Blodsirkulasjon, og dermed ernæring til huden, avtar. Huden produserer mindre naturlige oljer, og huden blir dårligere til å holde på fuktigheten. Produksjonen av kollagen og elastin synker, og huden mister spenst og elastisitet. Disse faktorene kan føre til tørr og tynn hud, fine linjer og rynker, og at huden blir slappere og grovere og mer matt.

 

Arvelige årsaker

Arv spiller en stor rolle. Hudtypen bestemmes av genene våre.

Personer med lys hud med lite pigmenteer mest utsatt for rynkedannelse.

 

UV-stråling og forurensning

UV-stråling fra solen kan framskynde prosessen betraktelig. UV-strålene lager rynker blant annet ved å bryte ned kollagenet i huden. I tillegg skades arvematerialet (DNA) i hudcellene. Dette kan føre til fregner, føflekker og andre fargeforandringer.


Tobakk

Røykere utvikler ofte rynker raskere enn de som ikke røyker. Røyking hemmer og ødelegger de små blodårene som tilfører næring til huden.


Det gir stor mening å ta godt vare på huden - hele året - og hele livet. Det er enklere å forhindre tegn på aldring enn å forsøke å snu dem senere i livet

To hovedtyper rynker

Det finnes to hovedtyper rynker; dynamiske rynker og statiske/permanente rynker. 

Dynamiske rynker er egentlig ikke rynker, men linjer som er blitt tegnet av dine ansiktsuttrykk, f. eks smiling. Disse rynkene oppstår fordi musklene i ansiktet trekker huden i samme retning utallige ganger hver dag. «Smilerynker» og «sinnarynker» er resultat av denne effekten, og hos noen er disse permanente.

Statiske/permanente rynker dannes oppstår oftest rundt øyne der huden er ekstra tynn, og er et uttrykk for naturlig aldring kombinert med ytre påvirkning (eks UV-lys).Hvordan forebygge og forsinke aldring av huden?

Aldring er en naturlig prosess som pågår hele livet. De naturlige og genetiske faktorene skjer uavhengig av livsstil og er vanskelig å påvirke. Derimot kan vi gjøre noe med ytre påvirkninger; sunne hudpleieprodukter, et sunt kosthold, fysisk aktivitet og stressmestring er kjente faktorer som kan forsinke aldringsprosessen.

Antioksidanter beskytter huden mot frie radikaler og er viktige for å opprettholde sunn hudhelse året rundt

Hvorfor er det viktig med antioksidanter i hudpleien?

Frie radikaler produseres naturlig i kroppen, men skapes også av UV-stråling og forurensning.  For mye frie radikaler kan skade huden og gi hudsykdommer, betennelser, hudirritasjoner, pigmentering, tidlig aldring, og i verste fall hudkreft.

Antioksidanter er viktige for å opprettholde sunn hudhelse året rundt. De nøytraliserer de skadelige frie radikalene før de når frem til cellene, og kan derfor forebygge bl.a. rynker, ujevn pigmentering, slapp hud og hudkreft.


Farmasøytens 6 tips for å forebygge og redusere hudens aldring
  1. Drikk nok vann

  2. Ha et sunt kosthold

  3. Vær fysisk aktiv, få nok frisk luft og vær i naturen

  4. Unngå stress og sørg for nok søvn

  5. Unngå overdreven soleksponering

  6. Bruk hudpleieprodukter som inneholder naturlige, plantebaserte oljer og som er rike på antioksidanter


BeeKi sine ansiktsoljer reduserer og forebygger tegn på aldring:

-       Øker spenst og elastisitet

-       Virker cellefornyende; påvirker nydannelse av celler

-       Tilfører næring til dype hudlag

-       Rike på antioksidanter (og beskytter mot skader fra UV-stråling og forurensning)

-       Betennelsesdempende egenskaper

-       Holder huden fuktighetsrik, myk og smidig


Forever 22 og Forever Pure er våre mest aktive ansiktsoljer. De er utviklet med intensjon om å virke ekstra effektivt for å forebygge og redusere alderstegn.

De inneholder blant annet bachuciol, et naturlig og mildere alternativ til retinol, og papayafrø olje som virker lett eksfolierende.
Les vårt blogginnlegg om bachuciol:

Les mer om våre produkter her:
2 017 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Komentarze


bottom of page