top of page

Hva skjer med huden når vi blir eldre?

Når vi eldes produserer huden mindre fett, kollagen og elastin. Huden blir tørrere, tynnere og mindre elastisk. Rynker og fine linjer kommer naturlig som en del av det å bli eldre.

Aldring er en naturlig og kontinuerlig prosess som normalt starter allerede ved ca 25-års alder og utvikler seg gradvis.


Hva skjer med huden når vi eldes?

Mange opplever at huden blir tørrere, tynnere og mindre elastisk med alderen. Huden blir grovere og mer matt. Linjer og rynker blir mer synlige. Dette er en del av den naturlige aldringsprosessen.


-Huden blir tynnere

-Huden blir tørrere

-Huden mister spenst og elastisitet, blir slappere og grovere og mer gusten


Når vi blir eldre dannes ikke nye hudceller like raskt og det ytre hudlaget blir tynnere. Huden blir slappere, grovere, mer gusten og mindre elastisk fordi det blir mindre kollagen (et protein som gir huden styrke og holder den sammen) og mindre elastin (gjør huden elastisk) i huden. Etterhvert som vi blir eldre produserer kroppen mindre naturlige oljer og mange opplever at huden blir tørrere.


Fett/oljer er essensielt for en sunn hudhelse

Huden består av både fett og vann. En tørr hud mangler fett mens en dehydrert hud mangler fuktighet/vann. Huden produserer oljer, men trenger tilførsel av essensielle fettsyrer (omega-3 og 6) fordi de ikke produseres av kroppen. I tillegg, med alderen blir hudens naturlige fettproduksjon gradvis lavere. Mindre fett i huden gjør at huden blir dårligere til å holde på fuktighet (fett danner et beskyttende lag og forsegler fuktighet i huden). En tørr eller dehydrert hud kan føre til en svekket hudbarriere. Huden blir dårligere beskyttet mot fremmedelementer og kan blir mer sensitiv for påvirkninger.


Hudoljer bør brukes av alle uansett hudkvalitet. Jevnlig bruk av hudoljer bidrar til en fuktighetsrik, sunn og sterk hud. En tørr og sensitiv hud kan være et resultat av for lite fett/oljer i huden.

Gode, naturlige, plantebasert hudoljer tilfører næring og essensielle fettsyrer. De bidrar til en mykere og mer hydrert/fuktighetsrik hud ved å redusere vanntap fra huden. Oljer kan også ha beroligende, betennelsesdempende og antiseptiske egenskaper. Noen hudoljer er vist å øke blodsirkulasjon og noen sies å stimulere av produksjon av kollagen og elastin og kan dermed bidra til en sterkere og mer spenstig og elastisk hud.


Kan vi påvirke hudens alderstegn?

Aldring er en naturlig prosess som pågår hele livet. Kroppen og huden vår eldes hovedsakelig på to måter:

  1. Den naturlige aldringsprosessen som vi ikke kan påvirke og som er uavhengig av livsstil. Både genetiske faktorer og overgangsalder påvirker huden. Når østrogennivået synker kan mange merker at huden blir tynnere, tørrere, og mindre elastisk. De som har stor talgproduksjon får ofte mindre rynker.

  2. Livsstilsavhengig hudaldring som påvirkes av for eksempel sollys, kosthold og stress. Sunne hudpleieprodukter, et sunt kosthold, fysisk aktivitet og stressmestring er kjente faktorer som kan påvirke huden.


"Linjene og rynkene viser livet vi har levet og lever. De forteller om oss. Det synes jeg er vakkert. Samtidig, vi kan selv gi huden optimale betingelse for å aldres på beste måte"


Selv om flere av årsakene til hudaldring er helt naturlige, og vi ikke kan styre de arvelige faktorene, er det flere faktorer som vi selv påvirke.


Inflammasjon (betennelse) er en årsak til at alderstegn kan komme tidligere. Frie radikaler kan skape betennelse i huden. Det produseres naturlig i kroppen, men skapes også av ytre påvirkninger feks fra UV-stråling og forurensning. Antioksidanter kan nøytraliserer de frie radikalene og dermed beskytte mot inflammasjon. Tilførsel av antioksidanter kan forebygge nedbrytning av kollagen, rynker, slapp/tynn hud og ujevn pigmentering, . Røyking hemmer og ødelegger de små blodårene som tilfører næring til huden, og røykere utvikler ofte rynker raskere enn de som ikke røyker.

En tørr eller dehydrert hud har ofte mer synlige linjer/rynker og mindre spenst og elastisitet enn en fuktighets- og fettrik hud

Som beskrevet over har fett en viktig rolle for en sunn hudhelse; en fuktighetsrikhud har mindre synlige linjer/rynker og er mer beskyttet mot sensitivitet.


Blodsirkulasjon til huden avtar med alderen. Ved å massere huden kan vi stimulerer blodsirkulasjon og sørge for bedre næringstilførsel til huden, og frakt av avfallstoffer fra huden.


Stress påvirker immunforsvaret og huden. Ved å puste, redusere stress og få nok hvile kan vi gi huden gode betingelser slik at den kan gjøre jobben sin på beste måte.

Arv og livsstil spiller en stor rolle for hudens alderstegn. Bildene over viser 4 generasjoner.Farmasøytens 5 tips for en vakker hudaldring
  1. Pust. Unngå stress og få nok søvn.

  2. Ha et sunt kosthold.

  3. Bruk hudpleieprodukter som inneholder naturlige, plantebaserte oljer og som er rike på antioksidanter.

  4. Masser huden for å stimulere blodsirkulasjon og bedre næringstilførsel til huden.

  5. Unngå overdreven soleksponering. UV-stråler fra solen er en viktig kilde til vitamin D men, de kan også øke produksjon av frie radikaler.


BeeKi sine ansiktsoljer reduserer og forebygger tegn på aldring:

-       Tilfører næring og pleie til huden. Holder huden fuktighetsrik, myk og smidig

-       Rike på antioksidanter (og beskytter mot skader fra UV-stråling og forurensning)

-       Inneholder fettsyrer som er vist å ha betennelsesdempende og beroligende egenskaper

-       Holder huden fuktighetsrik, myk og smidig


Forever 22 og Forever Pure er våre mest aktive ansiktsoljer. De er utviklet med intensjon om å virke ekstra effektivt for å forebygge og redusere alderstegn.

De inneholder blant annet bachuciol, et naturlig og mildere alternativ til retinol, og papayafrø olje som virker lett eksfolierende.
Les vårt blogginnlegg om "Hvorfor får vi rynker":

Les mer om våre produkter her:
6 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page