top of page

BeeKi - naturlig hudpleie

Oppdatert: 26. okt. 2023

Birøkter Tone Bryn er fascinert av biene i seg selv, men særlig med henblikk på bienes helsefremmende egenskaper.

Jeg vil lage hudpleieprodukter som er naturlige og sunne, smiler Tone når vi besøker henne på laboratoriet på Nesbru. Bienes produkter skal tas i bruk, fordi de har noen unike egenskaper, hevder hun.


Tenk deg én olje som gir næring til huden og er så skånsom at barn kan bruke den. Hver enkelt ingrediens er valgt av en grunn, og det er ikke noen ekstra fyllstoffer. Produktene er uten vann og trenger derfor ikke konserveringsmidler.

Tone mener vi ikke har bruk for alt vi fyller opp baderomshyllen og toalettsakene med. Hun utvikler håndkrem, hårkur, kuldekrem og scrub som kan brukes av hele familien.Tone Bryn i BeeKi satser som gründer, og bruker bienes helsefremmende egenskaper i hudpleieprodukter.

Foto BeeKi


Hennes bakgrunn er fra farmasien og hun har doktorgrad på immunsystemet. Da hun i 2021 sa opp jobben som klinisk forskningsdirektør i et norsk biotech selskap, gjorde hun et stort livsvalg og satset på birøkt i utvidet forstand. Livet har dreiet seg rundt birøkten siden da.


Hva skal til?

Det er en lang vei fram til et nytt kommersielt produkt. Mattilsynet er et kontrollorgan for kosmetikk, og det finnes et omfattende lovverk som produsenten må forholde seg til.
I tillegg til at produktene skal ha en positiv virkning på huden, er jeg opptatt av miljø og rettferdighet, så jeg velger det beste jeg finner, hevder hun. Jeg bruker egen skrellevoks, fordi dette er den ferskeste voksen fra kuben. Fra egen birøkt, selvfølgelig. Jeg fant en norsk økologisk olje fra høstraps, som inngår i den ene hudoljen.


Ellers er det flere råvarer, bl.a. marulaolje fra Sør-Afrika, et land familien har et spesielt forhold til, der en viss innsats resulterte i etableringen av et helsetilbud, på en øy hvor slikt ikke fantes. Men det er en annen historie. Ansiktsoljen hun har utviklet inneholder bl.a. nypefrø-, hyllebær- og norsk multefrøolje, og eksotiske myrra. Slike produkter skal ha en holdbarhetsdato, og den bør være lengst mulig for å ha et godt liv i butikkhylla.

Vi klarte ikke å finne noen som kunne gjøre den omfattende stabilitetsanalysen her i Norge, men det fant vi derimot i Hellas. Så vi reiste ned med et stort antall vareprøver. Der ble oljene utsatt for aksellerert holdbarhetstesting ved høy/lav temperatur, og vi vet nå at produktet har 12 måneders holdbarhet etter åpning, noe som er veldig bra, smiler Tone, som lanserte de første produktene på et arrangement i november i fjor.


Tone har samarbeidet med selskapet KIWA i Oslo som skrev sikkerhetsrapporten det er krav om, basert på resultatene fra stabilitetsanalysen, dokumentasjon om hver enkelt ingrediens, samt leverandørene av disse. Hun sparte en del tid på å sette bort skrivejobben, tid som en birøktgründer ikke har.


Hva er planen videre?

Foreløpig selges produktene fra egen nettbutikk samt i noen utvalgte hudpleie- og velværesteder.

Fremover skal Tone finne ut hvem som får selge produktene, og hun vet godt hvor hun kan tenke seg å se oljene sine i butikkhyllene. Så er hun allerede i gang med utvikling av nye produkter, planlegger ny tur til Hellas med 5 nye produkter for testing. De vil bli klare for lansering før sommeren. Hun ønsker også å utvikle noe for aknehud og annen problemhud. Vi gjetter at hun snart inkluderer norsk propolis som ingrediens. Kan du levere råvare så vil Tone gjerne høre fra deg, du finner henne her på beeki.com.


Artikkel først utgitt av Norges Birøkterlag, utgave nr. 1, 2023

av Astrid Bjerke Lund, Redaktør


 

Vår kontaktinformasjon

E-post: kontakt@beeki.com Telefon: +47 400 66 313 Besøksadresse: Helsehjørnet Fekjan 7B, 2. etasje 1394 Nesbru


141 visninger0 kommentarer
bottom of page